Cadeautje

Vandaag kregen we een cadeautje in de bus van de rijksoverheid. Altijd leuk, een pakje. Het is gezegd: ‘De Normale Nederlander gaat erop vooruit.’ Dank u rijksoverheid.
Dit pakje is voor mijn zoon. Jarig is hij niet en Sinterklaas laat ook nog even op zich wachten. Deze komt spontaan, gewoon omdat we normaal zijn. Ik behoor dan zelf weer niet tot de doelgroep.

Mijn zoon krijgt een pakje, mij worden de zenuwen bezorgd.
Wat gebeurt er als de bom valt? Wat als Borssele ontploft?
Dat gaat niet gebeuren sust de rijksoverheid. ‘Er zijn gewoon internationale richtlijnen’ zegt minister Schippers in een vorig kabinet.
Bovendien was de kerncentrale van Borssele vorig jaar tijdelijk ‘te veilig’, zeggen inspecteurs van de World Association of Nuclear Operators (WANO) in het jaarverslag van EPZ, de eigenaar van de kerncentrale.

Poeh, een hele geruststelling. Maar ik ben niet voor één gat te vangen en ga op onderzoek uit. Ik stel me nogmaals de vragen:
Wat gebeurt er als de bom valt? Wat als Borssele ontploft?
Onderzoek levert op dat een lage dosering radioactiviteit afstervende cellen veroorzaakt, aangetast DNA-materiaal, misselijkheid, braken en diarree, daling van de bloedcellen en zenuwsymptomen.
Als je het niet meteen in de gaten hebt kunnen er na twee tot drie weken ook nog symptomen optreden: moeheid en een daling in de witte bloedcellen, haarverlies, bloedingen en infecties.
Jodiumtabeletten beschermen niet tegen radioactiviteit, maar tegen schildklierkanker. Dat laatste kan ik zo snel als symptoom niet vinden maar het zal wel zo zijn, als hùn het zeggen …
Een zeer hoge blootstelling aan radioactiviteit zal binnen enkele seconden de dood tot gevolg hebben.
Gelukkig, ik heb die tabletten dan ook helemaal niet nodig.
Maar waarom krijgt zoonlief die dan wel? Het enige dat ik kan bedenken is dat ze worden voorgeschreven door de farmaceutische industrie. Daar moet ook geld verdiend worden. Angst verkoopt en het werkt, de angst is hier gezaaid; ik ben bang dat we hoe dan ook aan alle kanten genaaid worden.

De oplettende jodiumpillenslikker ziet het, er staat: ‘Bewaar het doosje goed.’
De tabletten zelf kunnen de kliko in.

Advertenties